Zorglogistiek

Zorglogistiek in het kort

Actualiteit

Het coronavirus slaat hard toe in Nederland. Er wordt een groot beroep gedaan op de ziekenhuizen om alle patiënten de zorg te bieden die ze nodig hebben. Ziekenhuizen zetten alles op alles om te zorgen voor voldoende personeel, ic-bedden, beademingsapparaten, coronatesten en beschermingsmiddelen.

Het relatief kleine ziekenhuis Bernhoven ligt midden in een coronahotspot. Veel patiënten komen terecht in Bernhoven, waardoor het geconfronteerd wordt met veel problemen. Toch is het tot nu toe gelukt om, soms met kunst en vliegwerk, het ziekenhuis draaiende te houden. Acute zorg gaat nu voor planbare zorg. Alle patiënten in een ziekenhuis moeten de juiste zorg krijgen. Dat lukt alleen dankzij goede zorglogistiek.

Value Added Special

In de VAS Zorglogistiek staat ziekenhuis Bernhoven centraal. Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis, gaan we uitgebreid in op de patiënt- en goederenlogistiek in een ziekenhuis. Hieronder vind je een aantal fragmenten uit het lesmateriaal.

Deze special maakt deel uit van onze Value Added Specials. Lees hier meer over alle specials.

Zorglogistiek algemeen

Na een scooterongeluk beland je met een open beenbreuk op de spoedeisende hulp. Je wordt direct geopereerd, maar na de operatie kom je op de afdeling bij de longpatiënten. Als de volgende ochtend de wondverpleegkundige je wond komt verzorgen, moet ze twee keer terug naar haar eigen afdeling omdat op de longafdeling niet de juiste verband- en ontsmettingsmiddelen beschikbaar zijn.

Elk ziekenhuis probeert zo’n situatie te voorkomen door een goede zorglogistiek. Zorglogistiek betekent de zorgprocessen zo inrichten en uitvoeren dat je als patiënt de juiste zorg krijgt.

Patiëntlogistiek

Hoe, wanneer en hoe snel doorlopen patiënten het zorgproces? Op deze vragen ga je in bij de patiëntlogistiek. Het basisproces in een ziekenhuis is bijna overal hetzelfde.

Dit basisproces kent verschillende knelpunten die voor de patiënt vertraging of extra belasting opleveren en voor het ziekenhuis ten koste gaan van efficiency en capaciteit:

 • te veel tijd verstreken tot er een behandelplan is
 • wachtlijst voor operatie
 • beperkte invloed op ontslag.

Goederenlogistiek

Een chirurg heeft gesteriliseerde instrumenten nodig voor een operatie. Elke patiënt ligt in een schoon bed en krijgt rond vijf uur een avondmaaltijd. De dagelijkse gang van zaken in een ziekenhuis brengt een grote stroom van uiteenlopende goederen met zich mee. En dat betekent ook veel transportbewegingen in het ziekenhuis. Het is de taak van de logistieke afdeling van een ziekenhuis om deze goederenstromen in goede banen te leiden en te zorgen dat de voorraad op het juiste peil blijft.

Hoe dit gebeurt, verschilt per ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen hebben een centrale voorraad in een eigen magazijn, vanuit dit magazijn krijgt elke afdeling zijn spullen. Andere ziekenhuizen houden alleen een werkvoorraad per afdeling aan en krijgen dagelijks hun aanvulling van een extern bedrijf.

Auteur: Sjors Hoevenaars, inhoudsdeskundige op het gebied van Logistiek.

Meer weten? Stel hier uw vraag.

  Jouw gegevens

  Jouw vraag

  * = verplicht veld

  Share This