Evenementenlogistiek

Evenementenlogistiek in het kort

Bij een evenement denk je al snel aan een festival als Pinkpop, Lowlands of Paaspop, alle drie grote, meerdaagse muziekfestivals. Maar ook de plaatselijke jaarmarkt, een marathon of de Pride in Amsterdam zijn evenementen.
Evenementen zijn er om mensen een bepaalde ervaring te geven, ze moeten voldoen aan drie criteria:
– publiek toegankelijk
– tijdelijk en incidenteel
– vindt plaats op een vooraf bekende, afgebakende locatie.

Evenementenlogistiek is het organiseren, plannen, sturen en uitvoeren van goederen- en mensenstromen om een evenement veilig te realiseren.

Deze special over Evenementenlogistiek maakt deel uit van onze Value Added Specials. Lees hier meer over alle specials.

Crowd management

Een belangrijk aspect van een evenement is de mensenstroom. Afhankelijk van het evenement kan dit om enkele duizenden tot vele honderdduizenden gaan.

Alles wat je doet om te zorgen dat groepen mensen veilig bij elkaar kunnen komen en zijn, noem je crowd management. Dat begint bij de aankomst van de bezoekers en eindigt nadat alle bezoekers vertrokken zijn.

Crowd management is erop gericht dat er geen opstoppingen ontstaan en dat de bezoekersdichtheid (aantal bezoekers per m2) niet te groot wordt.

Organisatie van een evenement

Organisatie van een evenement betreft altijd projectorganisatie. Projectorganisatie is een tijdelijke samenwerking tussen mensen van verschillende disciplines om een concreet doel te bereiken. In veel magazijnen hebben de afdelingen Inkoop, Verkoop en Logistiek eigen budgetten en doelstellingen die elke afdeling vaak ten koste van elkaar proberen te bereiken. Bij projectorganisatie hebben de verschillende disciplines een gezamenlijk doel en werken en overleggen ze samen. De diverse onderdelen van de projectorganisatie zoals veiligheid, mobiliteit, eten & drinken, artiesten, voorzieningen (elektra, water, sanitair), zijn verdeeld onder verschillende personen of teams.

Auteur: Sjors Hoevenaars, inhoudsdeskundige op het gebied van Logistiek.

Meer weten? Stel hier uw vraag.

    Jouw gegevens

    Jouw vraag

    * = verplicht veld

    Share This