Bouwlogistiek

Introductie

Een vrachtwagen met kalkzandstenen, een cementwagen, een bouwkraan om een dakkapel te plaatsen of een trekker met oplegger geladen met prefab-gevelelementen. Er wordt ontzettend veel gebouwd in de stad. Voor die bouw zijn veel transporten nodig. Omdat de ruimte op en rond bouwplaatsen in de stad beperkt is, zorgt dit voor de nodige problemen, voor omwonenden, voor het milieu maar ook op logistiek gebied.
In de special Bouwlogistiek leest u hoe slimme bouwlogistiek kan helpen deze problemen te voorkomen.

Deze special maakt deel uit van onze Value Added Specials. Lees hier meer over alle specials.

Logisch bouwen

Als je met de trein naar Utrecht gaat, is de enorme bouwput rondom het station en de Jaarbeurs je vast niet ontgaan. De verbouwing van het station, winkelcentrum Hoog Catharijne en de omgeving van de Jaarbeurs is al tien jaar bezig. Bij het centraal station in Den Haag en Amsterdam is het niet anders. Dit zijn in het oog springende projecten die vele jaren duren. Daarnaast zijn er overal in Nederland voortdurend kleine en grote bouwprojecten aan de gang.
Bouwlogistiek is het organiseren, plannen, sturen en uitvoeren van materiaal-, materieel- en personeelsstromen van, naar en op een bouwlocatie.

Bouwmethoden

De gebruikte bouwmethode is van grote invloed op de bouwlogistiek. Elk bouwproject gebruikt een bepaalde bouwmethode. Bij grotere projecten zie je vaak een combinatie van verschillende methoden. Je kunt vier bouwmethoden onderscheiden die bepalend zijn voor de logistiek naar en op de bouwplaats: stapelbouw, gietbouw, montagebouw en houtskeletbouw.

Bouwlocatie

De bouwlocatie is van grote invloed op de manier waarop je de bouwlogistiek organiseert. Er is geen mogelijkheid de bouwplaats op een andere plek te localiseren, omdat dat logistiek gezien beter uitkomt. Bij prefab-bouw kun je onderdelen van het project wel op een andere plek laten maken, maar die onderdelen moeten uiteindelijk wel weer naar de bouwplaats worden getransporteerd.

Transport

Bij bouwlogistiek gaat het voor een groot deel natuurlijk om transport. Bouwmaterialen, machines, gereedschappen en personeel moeten tijdig beschikbaar zijn op de bouwlocatie en het bouwafval moet afgevoerd worden. Bij de logistieke planning moet je rekening houden met die transportbewegingen en het soort transportmiddelen.

Efficiency en duurzaamheid in de bouwlogistiek

Twee belangrijke factoren dwingen de bouwlogistiek effici├źnter en duurzamer te worden:

  • milieumaatregelen: de overheid legt steeds meer en strengere maatregelen op om schadelijke effecten van de bedrijfsactiviteiten op het milieu terug te dringen.
  • stedelijke bebouwing: binnensteden worden steeds drukker en gemeenten stellen meer grenzen aan het vrachtverkeer dat de stad nog wel in mag. Tegelijk wordt in grote steden veel gebouwd.

Auteur: Sjors Hoevenaars, inhoudsdeskundige op het gebied van Logistiek.

Meer weten? Stel hier uw vraag.

    Jouw gegevens

    Jouw vraag

    * = verplicht veld

    Share This